Volem el servei d’oncologia infantil al Taulí

El Ple Municipal del mes de gener aprova una proposta per reclamar el manteniment d’aquest servei al Vallès.

El trasllat del servei d’oncologia infantil de l’Hospital Parc Taulí a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona al·legant que tot respon a una directiva europea que centralitza recursos que va ser aprovada l’any 2011 al Parlament de Catalunya és inacceptable.

Segurament, el canvi no s’ha realitzat abans per motius econòmics, però ara és a l’agenda de l’Institut Català de Salut (ICS), i ens arriba amb nocturnitat i premeditació, d’un dia per un altre, davant la sorpresa de pacients, famílies, treballadores i ajuntaments de la comarca implicats.

Trobem que ha mancat informació  per part de la conselleria de Salut des del mes de novembre en el que CatSalut va emetre l’ordre de fer efectiva la mesura en un termini de tres mesos.

Ara, la conselleria explica que “a canvi” es reforçarà l’Hospital Taulí convertint-se en centre de referència de la cirurgia oncològica de càncer d’ovari, incorporant el servei d’implantació de Dispositius Automàtics Implantables (DAIs), que són marcapassos d’alta complexitat, i es vol que es dupliqui l’activitat de cateterismes cardíacs en quatre anys. Al nostre entendre, això no justifica el trasllat amb tot el que comporta a les famílies.

A nivell mèdic, al no haver estat correctament explicada la motivació del trasllat, hem copsat que tampoc hi ha una unificació de criteri clara.

Entenem que el que cal és contraposar la priorització d’uns resultats econòmics justificats en unes dades amb els avantatges que la proximitat del servei que fins ara s’ha anat oferint al Taulí proporcionava a les famílies com a hospital de referència de la comarca.

A banda de la mesura unilateral del departament de Salut, el Ple Municipal també va tractar altres assumptes com ara la proposta de nomenament del Jutge de Pau substitut, la denúncia de l’espoli dels recursos naturals al Sàhara Occidental i el suport a les mesures del pacte d’Estat contra la violència de gènere.

Sobre aquest particular l’AEB va introduir diverses esmenes que van ser admeses.

La violència masclista és un tema estructural on tots els partits polítics, governs i administracions s’han de comprometre a posar tots els mitjans possibles en prevenció atenció i eradicació de manera prioritària. En els temps que corren i amb les amenaces que ja són ben a prop, són i seran vitals els posicionaments de les forces polítiques que ens identifiquem fermament com a garants d’aquesta i de qualsevol llei que vetlli per garantir que es compleixen íntegrament.

Creiem molt perillós que partits signants del pacte contra la violència de gènere, blanquegin a formacions amb un ideari feixista, LGTBIfòbic, xenòfob i masclista com ha passat a Andalusia amb VOX.

Destacar que no resulta menys perillosa la imatge i l’exemple que donem a la societat quan compartim algunes causes i posicionaments amb formacions que comparteixen aquest ideari, com hem viscut recentment a Catalunya.

Comments are closed