Llibertat presos polítics

Al Ple municipal de Badia del mes d’octubre es va presentar el CDR Badia, el Comitè en Defensa de la República.

El seu portaveu va fer una presentació del col·lectiu i va instar a l’alcaldessa a fer valer els resultats del referèndum de l’1 d’octubre, la condemna a l’aplicació de l’article 155 per part de l’Estat i la llibertat dels Jordis, en Jordi Sànchez, president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i en Jordi Cuixart (president d’Òmnium Cultural).

En tots els casos la resposta, manifesta al llarg del Ple, va ser negativa per part del PSC.

Avui dia, en que els esdeveniments polítics se succeeixen molt ràpidament, no sabem si vivim en la nova República Catalana o en un estat d’excepció propiciat per l’aplicació de l’article 155.

Sigui com sigui, el que resulta evident que en ple segle XXI, a Espanya existeixen presos polítics. Existeixen persones que estan empresonades per defensar unes idees determinades.

Tot sembla indicar que aquests empresonaments tenen més a veure amb un cert caràcter exemplificador i simbòlic per a que tots aquells que es plantegin actuacions que vagin en contra del règim del 78 vagin amb compte i s’ho pensin dues vegades abans de fer cap passa.
Massives concentracions i manifestacions de rebuig a aquests empresonaments no han servit (sembla) de gaire res. El sistema judicial espanyol, de maneta amb l’executiu de Mariano Rajoy no cedeix un mil·límetre.

En política els gestos són importants i volem referir-nos a l’actitud del Partit Socialista que, sota el paraigua del respecte a les decisions judicials, avala una mesura injusta, que diuen considerar desproporcionada però que no condemnem ni tan sols subscrivim una moció en un petit poble com el nostre.

Cadascú ha de poder defensar les seves idees en democràcia. L’empresonament dels dos referents de la societat catalana és un missatge a la societat molt poc engrescador, «o estàs i penses com nosaltres o corres el risc d’anar a la presó».

Ambdós Jordis van adreçar-se a la multitud present davant la conselleria d’Economia per demanar que deixessin sortir els membres de la Guàrdia Civil que hi eren a dins. Les imatges de la televisió així ho corroboren.

Que a dia d’avui siguin encara a la presó mostra més les febleses del sistema judicial i polític espanyol que cap altra cosa.

Amb tot, actuen com a avís per a navegants per a dissidents i ens mostren la veritable cara del sistema vigent.

Malauradament, continuarà.

Comments are closed