Crònica del Ple Municipal del mes de març

El PSC vota en contra d’una moció en defensa dels drets civils i polítics i per la llibertat dels empresonats de manera preventiva a causa del conflicte polític a Catalunya

El Ple de març, realitzat al bell mig de la Setmana Santa, va tenir els drets polítics al Sàhara Occidental i a Catalunya com a punt central.

 

Inicialment es va llegir una Declaració Institucional en suport a Proactiva Open Arms davant la immoral criminalització de qui lluita per la vida de les refugiades a la Mediterrània.

Es va aprovar també la compatibilitat d’un treballador per exercir activitats a l’Escola de Policia de Catalunya. Es donà la circumstància que aquesta col·laboració ja s’havia produït independentment de l’aprovació o no pel Ple.

Hi va haver una proposta per a la millora de la implementació de la renda garantida de ciutadania actualment paralitzada per l’aplicació de l’article 155 a Catalunya gràcies al suport de PP, PSOE i C,s que manté Catalunya sense un govern efectiu.

Dues propostes sobre el Sàhara Occidental per a la defensa dels DDHH del poble saharauí i per a la reactivació i l’impuls de programes de desenvolupament i sensibilització de la situació en el Sàhara Occidental i en els camps de refugiats a partir de l’agermanament de Badia amb Boujdour. Es vol que el programa “Vacances en Pau” sigui protagonista amb l’acolliment d’infants saharauís per part de famílies badienques.

L’AEB va presentar una moció (subscrita també per BeC) en defensa dels drets civils i polítics  i per la llibertat dels empresonats de manera preventiva a causa del conflicte polític a Catalunya.

Aquesta moció, aprovada en ajuntaments governats pel PSC com ara Granollers o Castellar del Vallès, no va prosperar pels vots contraris del PSC local de manera inexplicable (o potser no).

A continuació el contingut del text proposat com a Declaració Institucional i rebutjat pel PSC:

Badia del Vallès, a 28 de març de 2018

 

Declaració institucional del Ple de l’Ajuntament en defensa dels drets civils i polítics i per la llibertat dels empresonats  de manera preventiva a causa del conflicte polític a Catalunya

Les recents decisions del Tribunal Suprem de l’Estat espanyol contra membres del Govern de la Generalitat de Catalunya, de l’antiga mesa del Parlament, contra dirigents dels partits polítics independentistes i entitats de la societat civil organitzada, representen una clara vulneració dels drets i les llibertats polítiques. Des de fa mesos algunes d’aquestes persones romanen injustament a les presons d’Alcalá-Meco, Estremera i Soto del Real de manera preventiva sense haver-se realitzat judici o han marxat en la seva legitima recerca de més garanties legals a d’altres països de la UE. D’altres s’han vist obligades a renunciar al seu escó per pressions judicials.

Exigim la fi de la judicialització de la política catalana i condemnem l’arbitrarietat i l’ús partidista amb què s’estan aplicant les lleis, tot pervertint la separació de poders que qualsevol Estat de Dret digne, ha de garantir. Denunciem l’actitud immobilista del govern del PP corresponables de l’actual situació per la seva manca de resposta política davant el conflicte existent a Catalunya, l’ús de la justícia com a eina per resoldre qüestions polítiques i la degradació que les institucions democràtiques estan experimentant sota el seu mandat.

Denunciem l’empresonament preventiu, per desproporcionat i injustificat, d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull, i reclamem totes les garanties legals per a les persones imputades com són en Carles Puigdemont, Meritxell Serret, Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Anna Gabriel i Marta Rovira.

Per tots aquests motius, el nostre Ajuntament demana la posada en llibertat immediata de les persones empresonades  abans esmentades, i que es reuneixin les condicions que possibilitin el retorn de les persones a l’estranger, per facilitar una sortida dialogada i política al conflicte existent.

Així mateix, defensem, una vegada més, la sobirania de les institucions catalanes i denunciem la intolerable situació de judicialització de la política que afecta a tota la societat civil, les institucions i els debats parlamentaris.

D’acord amb el recent pronunciament de l’Alt Comissionat de Drets Humans de l’Organització de les Nacions Unides,  instem a l’Estat espanyol a preservar els drets polítics i civils fonamentals de tots els diputats i diputades escollits democràticament, així com dels representats de la societat civil i els membres del Govern.

En aquest sentit, des del Consistori, fem una crida a tots els i les demòcrates, de Catalunya i de l’Estat, a defensar de forma pacífica, democràtica, massiva i transversal els drets civils i polítics.

Tanmateix, fins que no es restableixi un Govern de la Generalitat en la plenitud de les seves funcions, l’Ajuntament de Badia no participarà de cap acte amb assistència de càrrecs de l’Estat, ni aquests tampoc seran convidats a la nostra vila.

Per acabar fem nostres les paraules del President del Parlament de Catalunya, Roger Torrent quan deia : “Catalunya necessita la fermesa, el compromís, la dignitat i la diversitat d’aquest Parlament, dels seus representants, però també del conjunt de la societat civil, per salvar la democràcia, els drets i les llibertats.

Posem-hi unitat, intel·ligència col·lectiva, aparquem discrepàncies, construïm esperança. Fem-ho ara”.

Comments are closed