27S a Badia: una altra mirada

Albert Díez. Salta la notícia: “Badia és el poble més españolista de Catalunya”. És un titular que es deriva dels resultats de les últimes eleccions i que ha donat per programes a la sexta i articles al País. Sense massa interès en contradir el titular, voldria donar algunes pinzellades d’anàlisi que ajuden a entendre una realitat una mica més complexa.

A Badia, Ciutadans, amb la col·laboració de les televisions estatals (que són les més vistes en un poble castellanoparlant) ha tret de l’abstenció habitual més de 1.000 persones portant la participació a cotes històriques per el nostre poble. Amb aquest vot, alarmats per la idea que deixarien de ser espanyols i de “la roja” i atrets per un cor maquíssim (que alguns versionen amb la bandera andalusa al costat de la catalana, sobre l’espanyola i prescindint de l’europea -i la europea, què?-), un 25% dels que van votar el 27S a Badia van voler dir que no volien deixar de ser espanyols. La meitat d’ells que no havien votat mai i menys en unes autonòmiques. Però no van guanyar les eleccions com sí van fer a Barberà, Ripollet o Gavà entre d’altres poblacions amb un 27%. A Badia les va guanyar el PSC i no per les dots de ball de l’Iceta ni per evitar el trencament d’Espanya. Les va guanyar amb la seva gent, amb els mateixos 2.000 vots que van tenir a les municipals de fa uns mesos. (lluny dels que havia arribat a tenir)

El PP pel seu costat va remuntar els ridículs resultats de les municipals i va arribar a un 11%, semblant al 9 i pico o 10 de poblacions com les citades i molt per sota del 20% obtingut per Albiol en la seva ciutat “netejada per ell”.

I doncs, si ni el PP ni ciutadans han tret resultats espectaculars, sinó dins els estàndards, com és que Badia és el poble més espanyolista? Doncs potser gràcies a Junts pel Sí. Sí perquè la CUP no ha tret pas els seus pitjors resultats a Badia. Aquí ha obtingut un 5%, per sota del 7% de mitjana a la comarca, però per sobre del 4,7% de Matadepera, el poble amb la renda per càpita més alta de Catalunya. En canvi Junts pel Sí ha obtingut un ridícul 9,6%, la meitat del que ha obtingut als pobles abans anomenats on va guanyar ciutadans. I aquí sí que la desconnexió és total. Els que estem mínimament assabentats de la política local sabem que pel nostre poble han estat Junts pel No, negant-nos un finançament digne a pocs dies del 27S com a culminació d’anys de maltracte. Adigsa racanejant des de la seva fundació el que els nostres habitatges necessitaven, permetent el frau hipotecari que a portat a moltes famílies a la ruïna i els diferents departaments retallant-nos la salut, l’educació i l’atenció a les persones depenents. I, a més de l’actuació institucional, els partits a nivell local s’han lluita. ERC no ha existit mai, sempre ha presentat un candidat a les municipals i ha desaparegut durant quatre anys. CiU ha fet el ridícul de tal manera que ha arribat a desaparèixer de l’ajuntament, perdre la militància i la seu. I aquest històric sí que és d’una manera o una altra conegut per la població. Una població que es sent maltractada per aquesta Catalunya, la de Junts pel Sí.

Com en l’esport hi ha vegades que guanyes pels teus mèrits i altres pels demèrits de l’oponent. En aquest cas a les forces espanyolistes els hi ha passat que els hi han regalat la victòria els “amics” de Junts pel Sí.

A banda d’això, hi ha una lectura que també podríem fer. Les esquerres guanyen a Badia del Vallès. Independentment de l’opinió que em mereixen a mi les polítiques poc d’esquerres que practica el PSC, hem d’entendre que la gent que els vota ho fa pensant en una opció de vot d’esquerres. I ells més Catalunya sí que es pot, la CUP i Recortes cero van sumar més del 51% dels vots a Badia. No sé si gaires municipis de Catalunya poden dir-ho. Tots els que van dir que aquestes no eren unes eleccions plebiscitàries van córrer a fer un anàlisi en clau sí/no i han obviat aquest anàlisi esquerra/dreta, però hi és.

Llavors la notícia també podria ser: “Junts pel Sí se la fot a Badia del Vallès”, o “Badia del Vallès continua sent d’esquerres, concretament socialista”, “Els badiencs es revengen de Junts pel Sí”, o fins i tot “La CUP redueix distàncies amb JxS a Badia del Vallès” en una pirueta de funambulisme demagog.

Només dic tot això perquè crec que si volem fer anàlisi dels resultats cal mirar les dades, totes les dades. I si es volen fer sumes, potser cal fer-les totes.

Així que és cert que hi ha una part important dels badiencs que no volen deixar de ser espanyols (com els hi van dir que podia passar), però també és cert que una majoria força important de badiencs continua sent d’esquerres i sobretot que la gran majoria de badiencs està farta de la Catalunya de junts pel Sí que ens condemna a ser catalans (i espanyols) de segona.

Comments are closed