1 d’octubre, democràcia i llibertat

El diumenge 1 d’octubre bona part de la ciutadania va sortir a votar, a donar la seva opinió respecte a l’autodeterminació de Catalunya. Tot i les amenaces, tot i les multes, els registres i les detencions, el poble va anar a dir sí o no. I Badia no va ser una excepció, a Badia es va votar, tot i que alguns s’entestin en mostrar una imatge del nostre poble molt allunyada de Catalunya i tot el que hi tingui a veure. El nivell de participació va ser una mica més baix, aproximadament del 20%, per sota del 30% que es va aconseguir a municipis semblants en composició com Barberà del Vallès, Cornellà de Llobregat o Sant Adrià del Besós, però els resultats van ser semblants, va guanyar el sí amb un 73% dels vots (Barberà 78%, Cornellà i Sant Adrià 80%). Aquest important vot del no del 23% (front el 10% general) i les converses que vam poder mantenir, amb alguns veïns d’aquesta postura demostren que hi ha persones que estan començant a trencar amb les consignes dels partits polítics que diuen representar-los. Volen expressar la seva legítima voluntat de seguir formant part d’Espanya i es neguen a continuar amb el bloqueig i la prohibició a afrontar la qüestió. És democràcia.

Més enllà dels resultats, la jornada de diumenge va deixar imatges inesborrables a la nostra memòria col·lectiva. Tot i que alguns responsables polítics volien que el referèndum no es celebrés, va ser un dia inoblidable per a totes les persones que van votar o que ho van fer possible. Perquè aquest referèndum el va fer possible la gent. Tot i la negativa de l’ajuntament que no hi va destinar funcionaris a fer de representants de l’administració ni va cedir els espais habituals de votació, els punts de votació van obrir amb tot a punt i no va ser per art de màgia. Feia dies que força persones treballaven per a que el referèndum fos possible. Van portar les urnes, les paperetes, la documentació, també van ocupar l’institut i el centre cívic, i els van defensar amb els seus cossos durant tot el diumenge. Tot de forma voluntària i fins i tot clandestina. Al ple municipal del dimecres anterior, el grup municipal de l’AEB va demanar explicacions a l’alcaldessa per no haver-se posicionat en contra de la repressió que estava desplegant l’estat espanyol i va aprofitar per afirmar que a Badia es votaria, i la nostra organització va fer tot el possible per contribuir, conjuntament amb moltes altres persones de la nostra ciutat, a que així fos.

Alguns ens pregunten per què ens vam implicar en aquest referèndum i ens felicitem que sortís tan bé si l’AEB no és una organització independentista com hem explicat en més d’una ocasió, però treballem en un àmbit local en el que aquesta diferencia no genera cap problema i a més, totes creiem en el dret d’autodeterminació dels pobles (també del català). És aquest punt de partida comú el que ens va empènyer a ajudar a fer possible l’1 d’octubre. A més, no ser una organització independentista no és excusa per a que mirem cap a una altra banda davant del que està passant a Catalunya. Volem manifestar el nostre enèrgic rebuig a la vulneració dels drets cívics, polítics i democràtics que estem patint aquests dies en que l’estat, emparant-se en lleis caduques i hereves del franquisme que sempre hem rebutjat, està silenciant webs, confiscant cartells, revistes i paperetes, amenaçant ciutadans i alcaldes, i fins i tot, maltractant els seus ciutadans a través de violència policial no justificada. També rebutgem les detencions de membres del govern legítim de Catalunya, un govern amb el que, sigui dit de pas, mai hem coincidit, ni en les polítiques impulsades en general, ni molt menys en les desenvolupades per a Badia, però això tampoc pot ser excusa per a mirar cap a una altra banda quan estan patint uns atacs que considerem antidemocràtics. Justament haver-los combatut sempre, dona valor al nostre actual suport.

S’ha dit que era un referèndum sense les necessàries garanties. Nosaltres vam intentar dotar-lo de totes les possibles, donat que l’estat espanyol estava clarament decidit a no permetre que en tingués. Allò que va faltar, ho va fer per responsabilitat d’aquest estat que volia negar les garanties, dels ajuntaments com el de Badia que no es van implicar per dotar el referèndum de normalitat, i d’aquells partits que han triat bloquejar i prohibir en comptes de promoure l’opció del no i posar els seus interventors a les taules per donar totes les garanties al procés de votació.

També s’ha dit que aquest referèndum era il·legal a la vista de les lleis espanyoles, però nosaltres creiem que quan una llei frena els desitjos del poble, la nostra obligació és desobeir-la fins aconseguir la seva modificació. La història ens demostra que és així. Sense desobediència encara existiria la segregació racial als estats units, les dones no podrien votar a Espanya i encara existirien esclaus legals per tot el món per exemple.

Ni l’opinió del PP, ni la de ciutadans o el PSC, ni la de la banca o la premsa del règim poden treure legitimitat al referèndum. Igualment no són les nostres opinions les que li donen aquesta legitimitat, són els ciutadans que van decidir anar a votar sí o no a la independència de Catalunya. Van ser molts i no tots independentistes. Com a mostra, a Badia 1107 persones van votar el 2015 per opcions independentistes en unes eleccions amb totes les garanties i molta més participació, al referèndum ho van fer 2055, gairebé el doble. Tot i el bloqueig dels partits als que alguns han votat sempre, tot i les acusacions de no tenir garanties i ser il·legal i tot i la por que infonia l’estat amb les seves porres, els ciutadans van anar a votar i en molts casos a defensar els col·legis electorals. Estem orgulloses i felices pel resultat a Badia, un dia sense un sol incident remarcable, tot i que tristes i enrabiades pel que les forces repressores de l’estat van fer a persones com nosaltres que feien el mateix que nosaltres.

Aquesta història no acaba amb l’1 d’octubre i possiblement quan llegeixis això hauran passat altres coses i per això cridem els nostres veïns i veïnes de Badia a participar de totes les convocatòries a la mobilització popular pacífica que es facin per defensar la democràcia i la llibertat.

Fotos de l’1 d’octubre a Badia.

Comments are closed