Volem pressupostos participatius a Badia

Un any més, des de l’equip de govern badienc ens han presentat els pressupostos per a l’any que ara comença. Malauradament, un any més, la població de Badia no hi ha pogut decidir res al respecte.

No cal dir que de “participatius” aquests pressupostos no en tenen res de res.
(Article publicat el 17 de desembre del 2007 i que passat SIS anys, podem tornar a publicar sense cap modificació)


Quan parlem de pressupostos participatius ens referim, en termes generals, a mecanismes que permeten la participació directa de la ciutadania en l’elaboració dels pressupostos públics. No es tracta de qüestionar la responsabilitat ni dels governs ni dels legisladors en el procés pressupostari, sinó de permetre la participació de la ciutadania en la definició de les seves prioritats i en la discussió de com distribuir els recursos econòmics existents.


Els Pressupostos participatius són i poden ser, també a Badia, un instrument imprescindible per a la creació d’una democràcia diferent, d’una democràcia realment en mans de la població i al servei d’aquesta. És també, cal deixar-ho clar, una tasca molt difícil de dur a terme, amb la qual no es pot fer demagògia i demanar-la d’un dia per l’altre: cal una progressiva educació de la població, un procés llarg i feixuc de consens de les regles del procés de discussió i aprovació, així com un gran esforç en informar la població.


Ara bé, si bé això no es pot fer d’un dia per l’altre, el que sí que resulta clar és que l’equip de govern de l’Ajuntament de Badia no té voluntat d’avançar cap aquí. A l’inici del procès pressupustari, l’equip de govern socialista va declarar la seva intenció de recollir les propostes de la resta de grups. Però tot s’ha quedat en una simple declaració d’intencions. I és que la participació no s’improvisa.

Tal i com és gestiona l’elaboració dels pressupostos, arribar a algun tipus d’acord que modifiqui substancialment el pressupost decidit per l’equip de govern, és, si més no, complicat. I a la vista està que totes les propostes que hem presentat els diferents grups de la oposició han estat acceptats en la mesura que formessin part dels pressupostos ja tancats per l’equip de govern o aquelles que no impliquessin un canvi significatiu en els plantejaments inicials. D’aquesta manera fem veure que aquí tothom participa, quan no és així ni de bon tros.

El PSC, com sempre, ha aprovat els seus pressupostos. Sense comptar amb ningú. Tota l’oposició (AEB, ICV, CiU i PP) votà contra uns pressupostos continuistes i  fruït de una manca total de planificació. Seguim comdemnats a ser ciutadans i ciutadanes de segona, a no tenir dret a rebre els serveis de qualsevol altra població. I és que, aquests pressupostos no inclouen ni una sola reserva econòmica per impulsar el desenvolupament econòmic de la nostra ciutat. El pressupost, tampoc s’hauria d’improvitzar.

Els reptes del nostre municipi només es poden resoldre de manera compartida, comptant amb la participació de tothom, i transparent.

 
En tot cas, des de l’AEB ens comprometem a treballar per tal que a Badia s’avanci cap a una situació en que tota la població pugui decidir sobre tots els aspectes que ens afecten. També els pressupostos.

Comments are closed