“La por ha començat a canviar de bàndol”

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

L’economista i activista de Justícia i Pau Arcadi Oliveres ha participat en un debat sobre la conjuntura econòmica i social actual, al costat d’Esther Vivas i Josep Maria Antentas a la Plaça Major de Badia del Vallès.

Unes 500 persones s’han apropat aquest migdia [09/09] fins a la Plaça Major per participar en el debat organitzat per Badia 15-M i que ha comptat amb uns ponents de luxe. Els activistes Esther Vivas i Josep Maria Antentas, escriptors de ‘Planeta Indignado’, han encoratjat a la població a seguir amb l’estat d’indignació davant unes mesures imposades pel govern que oprimeixen a les classes treballadores.

“Ens trobem a Badia del Vallès, un dels municipis amb una de les taxes d’atur més elevades de tot l’Estat espanyol, on es viu de primera mà la crisi inmobiliària. I aquí hi ha qui fa negoci amb els desnonaments. A la nostra societat les dones son les que més pateixen la crisi i avui aquestes cobren una mitjana d’un 22% menys que els homes. Estem vivint una autèntica guerra social”, ha comentat Esther Vivas.

La investigadora i activista ha reconegut que “ens trobem també davant d’una crisi mediambiental provocada pel sistema capitalista. “Ens han fet creure que cal consumir més per ser feliços i es produeix sense tenir en compte els límits del planeta. Les propostes del 15M s’han extès socialment.  I la desobediència civil creix com a resposta a les mesures imposades pel Govern amb la pujada de l’IVA, la congelació de les pensions… Cal portar aquesta indignació també als centres de treball.  La por ha començat a canviar de bàndol”, ha afegit Esther Vivas.

Per la seva banda, Josep Maria Antentas ha encoratjat a la societat civil a seguir amb la lluita “per definir el nostre futur. Hem d’aprendre a seguir treballant col.lectivament contra de l’opressió dels governs a un ritme que a vegades s’accelera i a vegades es relanteix ”.

El debat l’ha tancat el professor de la UAB d’economia aplicada, Arcadi Oliveres, qui ha fet tota una declaració d’intencions contra la banca. “La banca està dominant els governs i això no ho podem permetre. Que un assessor de Lehman Brothers com Luís de Guindos es converteixi en ministre d’economia és simplement un reflex del poder de la banca per sobre les polítiques. Cal realitzar una autèntica revolta contra els bancs especulatius”, ha reconegut Arcadi Oliveres.

L’economista ha donat les claus d’una altra política laboral. “Des de dalt es tendeix a la idiotització de la població amb el futbol. Cal intentar tenir bona informació perquè no ens enganyin. El problema no són les retallades, sinó la falta de treball”, ha afegit Arcadi Oliveres.

La sessió ha finalitzat amb un torn de preguntes per part dels assistents, on s’han buscat alternatives per pal•liar la situació de crisi de moltes famílies, però també s’ha informat de noves jornades de protesta davant les mesures adoptades pels governs central i català.

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
  • ,
  • Etiquetes:

Comments are closed