La participació no s’improvisa (i menys en any electoral)

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Des de l’Alternativa d’Esquerres per Badia (AEB) volem fer unes consideracions a les accions que l’equip de govern vol disfressar de procés participatiu en l’elaboració del pressupost municipal.

Com és sabut, la transparència, el retiment de comptes i la participació són a l’ADN polític de la nostra organització i saludem el gir del PSC per a plantejar quelcom que fa anys que defensem ni que sigui a 6 mesos de les eleccions.

Amb tot, voldríem fer unes consideracions.

Entenem que per a que un procés participatiu amb la ciutadania pugui ésser considerat com a tal necessita de temps i reflexió fugint de les preses del calendari. Per a nosaltres, aquest procés hauria d’haver començat l’endemà de l’aprovació del pressupost de 2014.

Pensem que a menys de zero mesos d’haver d’aprovar el pressupost 2015 no es donen les garanties necessàries que recomanaria qualsevol expert en el tema (si es vol fer bé, és clar) per a que els ciutadans puguin intervenir i decidir amb real coneixement de causa i no pas en un parell de trobades amb alguns veïns amb propostes tancades a l’avançada.

Amb tot, estem decidits (tot i ser any electoral) a encetar un procés real de participació ciutadana a partir de l’endemà de l’aprovació del pressupost 2015 per a l’elaboració del pressupost 2016 amb el debat amb totes les forces polítiques del consistori.

Des de l’AEB, saludem el gir del PSC per a plantejar quelcom que fa anys que defensem (ni que sigui a 6 mesos de les eleccions) i ens alegra aquest canvi.

Creiem que, hores d’ara, no podem permetre una altra pantomima per legitimar el que sigui. La participació no s’improvisa. Si no parlem de participació real, si no parlem de molta gent dialogant, consensuant, proposant i decidint amb temps i sense preses, tot procés serà contraproduent. I la participació requereix recursos: econòmics, humans, temporals, tècnics…

Per a l’AEB, el temps necessari mínim seria d’uns 9 mesos. Potser parlen d’un procés participatiu, però basat en el seu concepte de participació, el de sempre, que no és el nostre. Estem cansades ja de la seva participació basada en coses que ja estan decidides en un despatx.

Amb la seva proposta demostren que no es creuen això de la participació. Tornen a utilitzar el concepte com una expressió buida, l’important és que “parezca que pasan cosas”, encara que no passi res. Más de lo mismo. A 6 mesos de les eleccions, aquesta proposta de pressupost participatiu és un element de campanya més.

El més probable és que un grapat de participants acabi legitimant que el govern del PSC posa en marxa la participació ciutadana i que es fa el que es fa perquè així ho han decidit els veïns i no ells.

La proposta de l’equip de govern que segueix no és sinó una burla a la intel·ligència del veïns i veïnes de Badia.

Tres sessions:

  • primera el 26 de novembre: explicació què és el pressupost, com funciona i com es desenvoluparà el procés participatiu
  • segona sessió al desembre: presentació propostes d’actuacions quantificades i recollida de propostes de la ciutadania.
  • Tercera sessió al gener: retorn de les propostes ciutadanes, quantificades i votació de propostes.
  • Aprovació pel ple de la corporació d’allò acordat i inclusió al quadre de inversions.
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Comments are closed