L’AEB i l’independentisme

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

El passat dia 6 de novembre vam organitzar al Casal de l’Esquerra conjuntament amb l’EAB un debat (amb força èxit de públic) amb el títol “Independentisme i classe obrera” i no vam sortir tots els de l’AEB enarborant l’estelada.

 

L’AEB continua sent en aquest sentit una organització plural dins la que conviuen federalistes convençuts amb independentistes i amb persones que abolirien demà mateix totes les fronteres i fins tot altres que preferirien deixar les coses com estan i centrar-se en altres problemes.

 

Clar que, convertir-nos col·lectivament en una organització independentista no era l’objectiu de l’acte del passat dimarts.

 

El nostre objectiu era que en un territori com Badia, amb una majoria de ciutadans d’origen familiar a fora de Catalunya es pogués escoltar el punt de vista dels independentistes, però dels independentistes d’esquerres. Aquells que comparteixen amb nosaltres el rebuig a aquest sistema econòmic, a aquesta democràcia esquifida i a les formes establertes de fer política.

 

Ara el tema de la independència està sobre la taula i en ocasions se’ns envia com una qüestió econòmica de rics que volen deixar enrere pobres. El missatge que fan córrer que la independència és necessària perquè Espanya ens roba, posa a molta gent amb arrels fora de Catalunya, en contra dels independentistes en general i fins i tot en contra del catalanisme. Des de l’AEB creiem en canvi, que qui ens roba són La Caixa, Bankia, Banc Sabadell, els poders econòmics en general i els polítics que els hi donen cobertura. I aquests ni tenen pàtria ni color que no sigui el del diner.

 

Per això volíem trencar tòpics anti-independentistes i potser anti catalanistes que poden derivar en que persones de classe obrera i que es consideren d’esquerres, acabin votant opcions de dretes com Ciutadans o PP.

 

Així que preteníem que a Badia es poguessin escoltar persones que, sent properes a nosaltres ideològicament i compartint una línia de treball quotidià molt semblant a la nostra, estan per la independència de Catalunya. Volem que a l’entorn de l’AEB s’entengui i es respecti aquesta opció com ja es respecten les altres Ho volem per fer possible la unitat d’acció necessària al carrer amb aquelles persones i grups amb qui no ens separin coses insalvables.

 

 

Què tenim doncs clar com a organització?

 

Creiem que després del 25N, els governs de la Generalitat, de l’Estat i de la UE tornaran a la càrrega amb més retallades i mesures contràries a la classe obrera i caldrà que els qui ens hi oposem siguem capaços d’avançar cap a aquesta necessària unitat d’acció anticapitalista i en defensa d’una societat més justa i més lliure, sense que ens separin etiquetes que no arribem a entendre.

 

En la qüestió dels drets del poble català ha quedat clar que tenim postures diferents, però un punt evident en comú: estem a favor del dret del poble català a decidir el seu futur, de la mateixa manera que hem estat sempre a favor de tots els pobles a fer-ho. Si tenim el dret a decidir, cadascú decidirà quina considera que és la millor opció. Fa molts anys que l’esquerra ha dit defensar el dret a l’autodeterminació dels pobles i nosaltres continuem creient en aquest dret.

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Comments are closed